KETIKA orang tua-tua mengamalkan pemakanan buah mengkudu sebagai
makanan kesihatan, ramai tidak mengetahui daunnya juga mempunyai fungsi
perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida.
Sebatian antioksida yang dikenal pasti itu dikatakan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit berkaitan jantung, diabetes dan penuaan. Justeru pengambilan antioksida dalam diet dapat mengurangkan risiko berkenaan.
Menurut penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya
Azizah Abdul Hamid, kajian mengenai khasiat daun mengkudu dijalankan
sejak lima tahun lalu dan kini ia dalam proses prakomersial.
“Saya memberi fokus kepada daun mengkudu matang tetapi tidak terlalu
tua yang melalui proses pengekstrakan bagi menghasilkan daun mengkudu
dalam bentuk serbuk.
“Apabila melalui kajian saintifik mendalam serta konsentrasi yang tinggi, ia didapati mengandungi sebatian catechin tinggi yang dapat merencatkan proses pengoksidaan dalam badan,” katanya ketika ditemui di UPM baru-baru ini.
Penghasilan sebatian berkenaan, menurut Azizah adalah melalui beberapa proses bermula dengan pengumpulan daun-daun mengkudu yang sesuai, pembersihan dan pengeringan menggunakan ketuhar pada suhu kira-kira 40 darjah Celsius sebelum dijadikan bahan serbuk dan dibungkus.
“Keunikan produk ini adalah ia halal, melalui proses penyediaan hijau pada suhu rendah, sesuai untuk pemakan sayur serta mempunyai kebaikan kesihatan yang tinggi.
“Kebanyakan masalah produk makanan tambahan dalam pasaran adalah status halal yang diragui, tidak mempunyai kesan kebaikan kesihatan yang dibuktikan melalui kajian saintifik serta kuantiti pengambilan yang tidak standard,” katanya.
Melalui kajian saintifik
Sementara itu menurut Azizah, bagi melihat keberkesanan sebatian daripada ekstrak daun mengkudu berkenaan, ia telah dicuba ke atas tikus dan sel manusia.
“Proses ini antara lain bagi memastikan ia tidak mengandungi bahan toksik. Walaupun buah mengkudu sudah menjadi makanan kesihatan sejak bertahun-tahun tetapi ia tidak pernah melalui kajian saintifik.
“Apabila melalui kajian saintifik mendalam serta konsentrasi yang tinggi, ia didapati mengandungi sebatian catechin tinggi yang dapat merencatkan proses pengoksidaan dalam badan,” katanya ketika ditemui di UPM baru-baru ini.
Penghasilan sebatian berkenaan, menurut Azizah adalah melalui beberapa proses bermula dengan pengumpulan daun-daun mengkudu yang sesuai, pembersihan dan pengeringan menggunakan ketuhar pada suhu kira-kira 40 darjah Celsius sebelum dijadikan bahan serbuk dan dibungkus.
“Keunikan produk ini adalah ia halal, melalui proses penyediaan hijau pada suhu rendah, sesuai untuk pemakan sayur serta mempunyai kebaikan kesihatan yang tinggi.
AZIZAH menunjukkan hasil produk penyelidikan yang dilakukan bersama kumpulan saintis UPM.
“Kebanyakan masalah produk makanan tambahan dalam pasaran adalah status halal yang diragui, tidak mempunyai kesan kebaikan kesihatan yang dibuktikan melalui kajian saintifik serta kuantiti pengambilan yang tidak standard,” katanya.
Melalui kajian saintifik
Sementara itu menurut Azizah, bagi melihat keberkesanan sebatian daripada ekstrak daun mengkudu berkenaan, ia telah dicuba ke atas tikus dan sel manusia.
“Proses ini antara lain bagi memastikan ia tidak mengandungi bahan toksik. Walaupun buah mengkudu sudah menjadi makanan kesihatan sejak bertahun-tahun tetapi ia tidak pernah melalui kajian saintifik.
“Setelah melalui kajian santifik, barulah ia dapat dibuktikan dan
dikomersialkan kerana mempunyai perakuan khasiat perubatan,” jelas
beliau.
Menurut Azizah, proses pengekstrakan adalah bagi memencilkan
sebatian daun mengkudu supaya dapat diambil sebagai makanan tambahan
yang tidak menjejaskan rasa asli makanan tetapi mempunyai kebaikan
kesihatan yang tinggi.
“Serbuk daun mengkudu dapat ditambahkan dalam makanan biasa dan
menjadikannya sebagai makanan fungsi yang dapat menghalang pembentukan
penyakit-penyakit kronik.
“Ini kerana, kajian saintifik turut mendapati pesakit yang
menghidapi penyakit seperti jantung, kanser dan diabetes mempunyai
kandungan toksik yang tinggi di dalam badan mereka,” katanya.
PENYELIDIKAN UPM mendapati khasiat mengkudu bukan sahaja pada buahnya tetapi juga daun yang matang.
Azizah memberitahu, kajian yang mendapat geran daripada Kementerian
Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) itu mempunyai kebaikan berganda
kerana ia adalah daripada bahan semula jadi dan bukan sintetik.
“Proses pengekstrakan yang dilakukan juga menggunakan kaedah mesra
alam kerana kami tidak menggunakan bahan pelarut yang tinggi sebaliknya
karbon dioksida untuk tujuan pemencilan.
“Proses penghasilan dan bahan makanan berfungsi yang menggunakan daun
mengkudu ini juga telah dipatenkan oleh Pusat Inovasi dan
Pengkomersialan (ICC). Ia belum pernah ada dalam pasaran,” jelas beliau.
Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
rosmalina.kadir@kosmo.com.my
rosmalina.kadir@kosmo.com.my