Anda mungkin ingat dengan pesan orang tua-tua atau
ibu tentang makanan yang harus diambil jika ingin pintar dalam
pelajaran? Tentulah kismis. Menjelang peperiksaan inilah satu-satunya
diet yang kerap diberikan ibu.
Adakah dakwaan kismis dan kaitan ketajaman minda benar atau ia
sekadar mitos? Ini kerana jarang sekali ibu bapa atau orang tua dapat
memberikan penjelasan lanjut kenapa kismis baik untuk minda.
Malah keduanya, adakah kebaikan kismis hanya sekadar menyumbang
kepada manfaat minda semata-mata? Kismis atau dipanggil raisin dalam
bahasa Inggeris atau zabib dalam bahasa Arab. Disabdakan Rasulullah SAW,
Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan, menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.
Apakah sebenarnya rahsia kismis sehingga ia mendapat tempat sejak ratusan tahun dulu?
Kismis sebenarnya berasal daripada buah anggur yang menjalani proses
penyahidratan sama ada menggunakan matahari atau menggunakan ketuhar.
Terdapat beberapa jenis kismis yang popular seperti sultana, malaga,
monukka dan muscat.
Akibat proses penyahidratan saiz kismis menjadi lebih kecil iaitu
hanya separuh duit syiling lima sen. Dalam satu penulisan dalam majalah
Today Dietitian mengungkapkan kismis sebagai gula-gula asli dan semula
jadi.
Kenapa begitu?
“Ia adalah salah salah satu daripada buah kering yang paling kaya dengan nutrisi di dunia. Kismis bebas kolesterol, rendah sodium dan bebas lemak. Ia menawarkan nutrisi yang diperlukan tubuh termasuk vitamin, mineral, zat besi, serat dan kalsium,” nukil artikel itu.
Jika begitu, tidakkah kismis membahayakan kesihatan?
Kismis mengandungi kadar gula yang tinggi tetapi gula fruktosa adalah gula semula jadi yang dipanggil gula ringkas. Ia mudah diproses untuk menjadi tenaga.
Walaupun kering, kismis juga dikategorikan sebagai salah satu
buah-buahan yang kaya dengan antioksida selain prun dan aprikot. Oleh
itu, kismis turut berfungsi sebagai agen untuk melindungi tubuh daripada
radikal bebas. Snek ini menawarkan pelbagai khasiat lain termasuklah
sumber tenaga, tulang yang sihat bagi wanita, kesihatan gigi dan
memperbaiki daya penglihatan.
Khasiat Kismis:
a) Menajam minda. Gula ringkas dalam kismis telah dikenalpasti dapat
meningkatkan daya pemikiran otak. Ini kerana otak memerlukan gula
ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan
kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang
banyak dan cepat.
b) Antioksida. Kajian mendapati fenol yang terdapat dalam kismis
adalah antara sumber yang membolehkan ia dikategorikan sebagai
antioksida. Antioksida melindungi tubuh daripada radikal bebas selain
menjaga kesihatan kulit.
c) Gigi sihat. Jangan membiarkan kemanisan dan rasa melekit kismis
menipu anda. Kismis tidak menyebabkan kaviti dan penyakit gusi, bahkan
mempromosi gigi yang sihat kerana mengandungi asid oleanolik. Asid ini
sangat efektif dalam membunuh bakteria.
Oleh itu, kismis adalah salah satu alternatif bahan makanan yang
wajar dijadikan snek makanan kepada anak-anak. Justeru, anda perlu
mengubah persepsi bahawa kismis hanya bahan makanan yang dimakan sewaktu
menjelang peperiksaan, majlis keramaian tertentu atau dimasukkan ke
dalam roti atau kek.
Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.
InsyaAllah